Какво трябва да зная преди да поръчам уеб сайт

Наскоро попаднах на анкета, проведена от авторитетна агенция, в която 93% от запитаните собственици на различен по своята дейност и мащаби бизнес отговарят утвърдително на въпроса: "Имате ли нужда от уеб сайт". Само 27% от тях обаче споделят, че са имали предварителна представа за какво и как да използват своя сайт. Затова реших темата на тази статия да бъде свързана с 6 важни въпроса, на които трябва да си отговорите, преди да пристъпите към изграждане на своето онлайн присъствие.

0 1
октомври

Защо успешният сайт струва скъпо

Всички уеб сайтове в интернет имат една обща цел - да бъдат от полза за своите собственици. Тя може да се изразява в различни аспекти: развитие на бизнеса и увеличаване на продажбите, изграждане на имидж, популяризиране на кампании и каузи... Само една малка част от сайтовете обаче постигат своите цели.

Основната причина за това е погрешното разбиране, че изработката на един сайт и неговото развитие е еднократна инвестиция, която при това може да бъде сведена до минимум.

Често срещана практика е клиентът да изпрати общо запитване за оферта до няколко фирми за изработка на сайт, да получи като отговор различни предложения и да избере най-изгодното от ценова гледна точка. Такъв подход е несериозен както от гледна точка на възложителя, така и от позицията на изпълнителя. Всяка уеб агенция, която държи на своя престиж, ще поиска от Вас детайлна информация относно Вашите бизнес цели и задачи, функционалността на сайта и намеренията Ви за неговото развитие в бъдеще. А всеки клиент, който гледа на своя бъдещ уеб проект като на реален и работещ маркетингов инструмент за достигане до нови клиенти, трябва предварително за себе си да е дефинирал тази информация.

В основата на всеки успешен сайт стои неговата професионална изработка, която започва с дефиниране на Вашите бизнес цели и анализ на конкуренцията; преминава през дълъг творчески процес по изграждане на дизайн, който да отговаря на Вашия бранд; програмиране, тестване и оптимизиране на кода; създаване на уникално и полезно съдържание, обособено в логически свързани теми и подтеми; а накрая завършва с анализ на потребителското поведение, за да бъде постигнато максимално високо ниво на потребителското изживяване.

Но това е само началото. Оттук насетне следва всекидневна и упорита работа по развитието на Вашия сайт - добавяне и актуализиране на информация, поддържане на блог, SEO оптимизация, редовно добиване на линкове от авторитетни сайтове, интеграция със социални мрежи...

6 ВЪПРОСА

Имам ли нужда от сайт

1. Това е първият и основен въпрос, който трябва да си зададе всеки, решил да има собствен уеб сайт. В някои случаи специфичните особености на дадена дейност може да предполагат много нисък потенциал на ползите от подобно онлайн присъствие, затова и инвестицията в него е необоснована. Може би е по-добре да помислите за развитие на Ваши страници в социалните мрежи и платформи, което предполага много по-малко усилия и разходи, но в същото време ще Ви осигури надеждни канали за маркетинг. Ако все пак аргументите в полза на уеб сайта надделяват, имайте предвид, че Ви чака дълъг път, преди той да започне да връща инвестираното от Вас в уеб дизайн, програмиране и SEO оптимизация.

Какъв сайт искам

2. Наблюденията ми от множеството контакти с клиенти показват, че немалка част от тях нямат реална идея какъв трябва да бъде техният сайт по отношение на дизайна, структурата и функционалността. В други случаи клиентът ясно дефинира своите изисквания, но понякога те са неприложими, а дори и несъстоятелни, в контекста на общото задание. Моят съвет е да се доверите на професионалното експертно мнение на специалистите от уеб агенцията, която сте избрали за реализацията на Вашия проект. Осмислете техните доводи и аргументи и оставете на тях избора на правилните и удачни решения, с които да постигнат поставените от Вас цели и резултати.

Какви резултати очаквам

3. Всеки собственик на сайт трябва да знае какви резултати иска да постигне със своя уеб проект - популяризиране на идеи, изграждане на имидж, развитие и утвърждаване на бранд, създаване на авторитет, увеличаване на клиенти и продажби... Ясно определените цели ще зададат правилната посока на фирмата разработчик в избора на дизайн и маркетингови стратегии за тяхното постигане. Затова е важно да обсъдите с представители на уеб агенцията какво искате от Вашия сайт и с каква цел пристъпвате към неговата реализация. Те ще Ви консултират с ценни съвети и ще Ви помогнат да определите реални срокове, в рамките на които можете да очаквате постигането на съответни резултати.

Защо е важен бюджетът

4. Ако разполагате с ограничени финансови ресурси за изработката на сайт, добре е предварително да определите бюджетна рамка и да изискате от всяка уеб агенция, до която сте отправили запитване за цена, да се съобрази с нея. Професионално изготвената оферта е подробна (в рамките на 5-10 страници) и включва детайлно описание на всички технически и функционални характеристики на сайта със съответни цени за всеки отделен компонент. Една и съща функционалност може да бъде реализирана по няколко различни начини (с диференциране на съотношението цена - качество и точно описание на предимствата и недостатъците), затова е добре да имате възможност за такъв избор.

Качество или цена

5. По-ниската цена означава по-ниско качество на продукта - този търговски принцип важи в пълна степен и за сферата на уеб технологиите. На едно и също запитване може да получите оферти с голяма разлика в цените. Откъде идва тя? В единия случай фирмата изпълнител ще използва open source система (най-вече Wordpress или Joomla) с готова тема, а в другия - Вашият сайт ще бъде реализиран с авторски програмен код, дизайнът ще бъде индивидуален и съобразен с бранда, а всеки детайл ще е внимателно премислен. И макар много от техническите разлики да останат незабележими за Вас (скорост на зареждане, валидиран код, оптимизирана база данни), те ще окажат сериозно влияние за по-доброто Ви позициониране.

Как да избера изпълнител

6. Изборът на фирма изпълнител за изграждането на Вашия сайт е определящ за крайния резултат. Никога не се водете от ниската цена и примамливите оферти, защото ще трябва да започнете целия процес отначало. Обърнете внимание на изпратените Ви оферти - отделете тази, в която всичко е описано подробно - така ще си спестите неприятните изненади в процеса на съвместна работа. Прегледайте сайтовете на уеб агенциите - ако те не Ви впечатляват, защо мислите, че Вашият ще бъде по-различен? Разгледайте внимателно портфолиото им - ако не е публикувано такова, поискайте да ви изпратят линкове за разработени от тях сайтове. И не на последно място - изискайте да Ви изпратят референции от техни клиенти.

свържете се
ОБАДЕТЕ СЕ или НИ ПИШЕТЕ
MAKE IT IN MOTION