Процесът на създаване на сайт в 10 стъпки

втора част

Според наблюденията, които имам от работата си, но и от разговори с колеги от други агенции, повечето клиенти, които за първи път пристъпват към изграждането на собствен уеб сайт, нямат реална представа за етапите, през които протича този процес. Тази статия представя 10-те основни етапа, през които е необходимо да преминете заедно с избраната от Вас уеб агенция, преди Вашият сайт да стане достъпен за посещения в интернет.

5 1
ноември

Уеб сайтът:
от А до Я
или как успешно да реализирате своите идеи

Изграждането на уеб сайт е сложен процес и прилича повече на писането на разказ, отколкото на заснемане на фотографски кадър. Затова трябва да бъдете готови да отделите необходимото време и усилия за успешната реализация на този процес.

Предварителното запознаване с неговите етапи е важно условие, ако искате да участвате активно в създаването на Вашия сайт, формулирайки точно и коректно своите изисквания. Когато знаете през какви моменти ще протече комуникацията с уеб агенцията, която сте избрали, ще бъдете подготвени да обсъждате като равностойни партньори важните въпроси, свързани с реализацията на сайта. От една страна това ще Ви даде възможност да прецените коректността на фирмата и професионалната подготвеност на нейните служители, а от друга - ще Ви позволи да защитите и аргументирате собственото си мнение.

Може да бъдат откроени 10 основни етапа от реализацията на един уеб проект.

В първата част разгледах 5-те етапа, свързани с плануването на един сайт и подготовката за неговата реализация, които трябва да изяснят всички въпроси, свързани с:

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА САЙТА
НЕГОВАТА ФУНКЦИОНАЛНОСТ
СТРУКТУРАТА
ИЗГОТВЯНЕТО И ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОР
ИЗБОРА НА ХОСТИНГ И ДОМЕЙН

В тази част ще акцентирам върху останалите 5 етапа. Те представляват същинската работа по неговата реализация и се отнасят до :

ДИЗАЙНА НА САЙТА
НЕГОВОТО ПРОГРАМИРАНЕ
ИЗГОТВЯНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕ
ТЕСТВАНЕТО НА САЙТА
ПУБЛИКУВАНЕТО МУ В ИНТЕРНЕТ

ОСНОВНИ СТЪПКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА РАБОТЕЩ САЙТ

Дизайн

6. Изготвянето на дизайн е първият етап от същинската работа по Вашия сайт. Наред с основните изисквания, които всеки уеб дизайн трябва да притежава (адаптивност към различни резолюции, баланс при разпределението на елементите, контраст на тези елементи посредством умел подбор на цветове, ритъм на композицията, единност и плътност на дизайна, прецизност при използването на свободните пространства), Вашият дизайн трябва да се отличава и с индивидуалност. Това означава не просто да бъде различен, но също така - и съобразен с корпоративния стил на фирмата, историята на бранда и неговите основни послания.

Често се е случвало клиенти да ми изпратят линк към даден сайт и да поискат дизайнът да бъде копиран едно към едно. Никоя сериозна агенция не би изпълнила такова желание по три причини. На първо място - нарушават се лицензионни права и авторство, на второ - автоматично пренесеният дизайн почти никога не може да отговори на особеностите на конкретния бранд и изградения вече корпоративен стил, и на трето място - дизайнът трябва да бъде съобразен със структурата на сайта. Всеки клиент има свои естетически предпочитания и е добре да ги сподели. Оттук насетне трябва да се довери на дизайнерския екип на фирмата разработчик, който ще вземе предвид всички негови изисквания.

Програмиране

7. Програмирането на един уеб сайт може да бъде разделено на две части - back-end и front-end. Back-end програмирането осигурява сървърната част на приложението и използва различни сърърни езици като PHP, Python, Ruby, Go, C#, Java, а front-end програмирането осигурява видимата част на приложенето (HTML, CSS, JavaScript). За да стане по-ясно, ще си позволя да използвам сравнение с един театрален спектакъл - back-end-а е режисьорската постановка и репетициите, а front-end-a е самото представление.

Всяка фирма за разработка на уеб сайтове е наясно, че клиентът няма почти никаква представа от програмиране. Това съвсем не означава, че изборът на технология, с която да бъде реализиран сайтът, не трябва да е обект на дискусия. Напротив - клиентът трябва да е наясно с възможностите на всяка една технология, с нейните предимства и недостатъци, с разликата в цената. Ето защо е важно да изберете агенция, която ще обсъди открито с Вас тези въпроси, за да можете да направите най-правилния избор за Вашия сайт, като го съобразите с определения бюджет

Съдържание / Копирайтинг

8. Съдържанието трябва да бъде съобразено със структурата на сайта. Това е изключително отговорен етап, защото информацията и посланията на Вашите текстове ще определят поведението на посетителя. Дизайнът е мощно средство за въздействие, но не може да разчитате само на него. Освен това текстовото съдържание е важно и за класирането на Вашия сайт в Гугъл при търсене по различни ключови думи и фрази. SEO специалистите от уеб агенцията ще Ви дадат ценни съвети как да да създадете информация, която да бъде уникална и полезна за Вашите клиенти - основна предпоставка сайтът Ви да бъде откриваем и видим за търсещите машини.

Практиката ме е убедила, че създаването на съдържание е най-досадната дейност за клиентите. Поради тази причина те често възлагат писането на текстове за сайта на фирмата изпълнител или подхождат доста небрежно към тази задача. Ако Вашият изпълнител е малка фирма, едва ли в нейния екип има специалист (копирайтър), който освен знания за SEO оптимизация, притежава и филологически компетентности. Моят съвет е сами да създадете текстовете за Вашия сайт, защото най-добре ще предадете посланията към своите клиенти. При необходимост тези текстове трябва да бъдат коригирани от специалист така, че да бъдат "полезни" не само за Вашите клиенти, но и за Гугъл.

Тестване

9. След като сайтът е напълно завършен, предстои неговото тестване. Някои уеб разработчици пропускат този етап, за да бъде тяхната оферта по-добра от ценова гледна гочка. Това крие сериозни рискове. Допуснати грешки в дизайна и програмирането могат да станат причина части от съдържанието или цели отделни страници да не се зареждат или визуализират правилно. Това ще увеличи процента на отпадналите посетители. Тестовите изпитания имат за цел да открият и отстранят тези грешки, да подобрят скоростта на зареждане на страниците (полезни инструменти за нейното измерване са Google PageSpeed Insights, Pingdom, GTmetrix, да валидират HTML кода (използвайте инструмента на организацията W3C).

Това е етап от изграждането на Вашия сайт, в който е задължително да се включите като ангажирате възможно най-много хора. Ако работите с професионална уеб агенция, тя ще Ви изпрати списък с конкретни въпроси, на които те да отговорят. И тук не става въпрос само за тестване на съвместимостта с различни устройства и резолюции, а за цялостно впечатление, което сайтът оставя у потребителя - въздействие на дизайна, откриване на технически неизправности, интуитивна навигация, възможност за намиране на търсената информация, логическа свързаност и последователност на тази информация. Резултатите следва да се обобщат с тези от тестовете, проведени от самата агенция, за да бъдат изчистени всички грешки в кода и да се нанесат корекции в структурата и самия дизайн.

Публикуване

10. И така - сайтът е изработен и тестван - предстои неговото публикуване. Това означава не просто да стане "онлайн" за посещения. Този етап включва и някои други дейности, които са важни за неговия успешен старт. Една от тях е създаването на карта на сайта в .xml формат, която да помогне на търсещите машини при обхождането на сайта. Друго важно действие е създаването на файл, в който да се укажат URL адресите и директориите, забранени за индексиране (robots.txt). И не на последно място - необходима е интеграция с Google Console за проследяване и отстраняване на грешки при самото индексиране.

Всяко начало е трудно, стартирането на един сайт - също. Ще трябва да мине известен период от време, за да бъде индексиран сайтът и да се появи в класацията на Гугъл. Какво може да направите Вие, за да осигурите първоначален трафик? Споделете линка с Ваши приятели, колеги и бизнес партньори, създайте публикации в социалните си акаунти с линкове към различни страници на сайта, следете посещенията и поддържайте връзка с уеб агенцията, за да се информирате за следващи действия, свързани със SEO оптимизацията.

ПЪРВА ЧАСТ
свържете се
ОБАДЕТЕ СЕ или НИ ПИШЕТЕ
MAKE IT IN MOTION