20 тенденции в уеб дизайна през 2020 година

Уеб дизайнът се променя с изключително бързи темпове през последните години и това в известна степен е обусловено от развитието на технологиите. Само преди десет години беше немислимо в уеб сайтове да се използват градиенти, прозрачност на цветовете или точно определени шрифтове, а днес интерактивни 3D обекти се приемат за нещо естествено. Какво ново можем да очакваме от уеб дизайнерите през 2020 година? Следващата статия хвърля малко светлина по темата.

9 2
ноември

Защо успешният сайт струва скъпо

Всички уеб сайтове в интернет имат една обща цел - да бъдат от полза за своите собственици. Тя може да се изразява в различни аспекти: развитие на бизнеса и увеличаване на продажбите, изграждане на имидж, популяризиране на кампании и каузи... Само една малка част от сайтовете обаче постигат своите цели.

Основната причина за това е погрешното разбиране, че изработката на един сайт и неговото развитие е еднократна инвестиция, която при това може да бъде сведена до минимум.

Често срещана практика е клиентът да изпрати общо запитване за оферта до няколко фирми за изработка на сайт, да получи като отговор различни предложения и да избере най-изгодното от ценова гледна точка. Такъв подход е несериозен както от гледна точка на възложителя, така и от позицията на изпълнителя. Всяка уеб агенция, която държи на своя престиж, ще поиска от Вас детайлна информация относно Вашите бизнес цели и задачи, функционалността на сайта и намеренията Ви за неговото развитие в бъдеще. А всеки клиент, който гледа на своя бъдещ уеб проект като на реален и работещ маркетингов инструмент за достигане до нови клиенти, трябва предварително за себе си да е дефинирал тази информация.

В основата на всеки успешен сайт стои неговата професионална изработка, която започва с дефиниране на Вашите бизнес цели и анализ на конкуренцията; преминава през дълъг творчески процес по изграждане на дизайн, който да отговаря на Вашия бранд; програмиране, тестване и оптимизиране на кода; създаване на уникално и полезно съдържание, обособено в логически свързани теми и подтеми; а накрая завършва с анализ на потребителското поведение, за да бъде постигнато максимално високо ниво на потребителското изживяване.

Но това е само началото. Оттук насетне следва всекидневна и упорита работа по развитието на Вашия сайт - добавяне и актуализиране на информация, поддържане на блог, SEO оптимизация, редовно добиване на линкове от авторитетни сайтове, интеграция със социални мрежи...

6 ВЪПРОСА

Черно и бяло: евъргрийн в дизайна

1.Графичните решения в черно и бяло са вечна мода в дизайна, затова можем да очакваме, че през 2020 година ще виждаме и елегантни черно-бели сайтове с минималистично излъчване и акцент върху типографията. Те ще се отличават с изчистена композиция и ще бъдат функционално издържани от потребителска гледна точка.

Завръщането на Pattern

2.Какво всъщност се крие зад това понятие? - графична структура от мотиви (шарки), която се използва за припокриване на фона. Преди години тази графична концепция беше широко застъпена в уеб дизайна, ето че сега е време за нейното завръщане. Основна тенденция за 2020 година ще бъде съчетаването на различни мотиви или използването на един мотив за покриването на отделни части от фона.

Ретро стил в съчетание с модерен дизайн

3.Модните тенденции от средата на миналия век ще бъдат източник на вдъхновение за уеб дизайнерите през 2020 година. Ретро елементи като черно-бели снимки с фотографски "шум", графични декорации и шрифтове, напомнящи за стила на старите печатни машини ще бъдат съчетавани с модерен и съвременен дизайн. Тази еклектика ще създава стилно и различно излъчване на уеб сайтовете.

Art излюстрации или... уеб дизайнът като изкуство

4.Художественото изкуство ще бъде неизменна част от уеб пространството през 2020 година. Художествени илюстрации в различни техники (вектор, акварел, пастел) ще допълват философията на уеб дизайна или ще бъдат негов основен акцент. И понеже говорим за изкуство - очакваме голямо разнообразие в стила и сюжетите.

Модата на колажите: комбинация от снимки и графични илюстрации

5.Една от модните тенденции в дизайна за уеб сайтове напоследък - комбинирането на растерни изображения (снимки) с графични илюстрациии - ще набира все по-голяма популярност и през 2020 година. Посредством наслагване на стилизирани илюстративни елементи върху детайли от снимката и добре обмислено взаимодействие между тях се постига забавна смесица от различни реалности.

Текстът преди всичко

6.Експериментите с области от графичното уеб пространство, в които текстът е изведен като доминиращ елемент, ще стават все по-дръзки и впечатляващи през 2020 година. Смели шрифтове, завладяваща типография, семпли бекраунди - всичко ще бъде в услуга на текста, който ще носи не само смислови значения, но и визуални въздействия.

Контурна типография

7.Типографията не е само средство за визуализиране на текста, тя е неизменна част от дизайна. Съвременните браузъри дават свободата на уеб дизайнерите да използват шрифтове, които отговарят на техните концепции. Една от тенденциите през 2020 година ще бъде използването на контурна типография с прозрачна вътрешна част.

Минималистичен дизайн / макси типография

8.Една от основните тенденции в уеб дизайна напоследък е минимализмът - изчистване на графичната композиция от всички детайли, които нямат отношение към функционалността, и поставяне на акцент върху съдържанието. По всичко изглежда, че тя ще продължи и през 2020 година, като дизайнерите ще използват повече макси типография, за да засилят визуалното въздействие.

Линейни форми = минимализъм и креативност

9.Използването на прави и криви линии във векторни илюстрации става все по-модерно в дизайна и уеб сайтовете през 2020 година няма да правят изключение в тази тенценция. Те ще изглеждат изчистени и креативни, а въздействието на линейните форми ще носи усещането за професионализъм и новаторство.

Дизайнерските решетки стават видими

10.Уеб дизайнът използва невидима мрежа от хоризонтални и вертикални линии, които определят позиционирането на всеки един елемент. Идеята тези линии да станат видими и да се превърнат в част от дизайна ще намира приложение в много от сайтове през 2020 година.

Геометрични форми

11.Правоъгълници, кръгове, квадрати, триъгълници - геометричните форми ще навлязат мощно в уеб дизайна през 2020 година и ще бъдат не само естетически елементи, предаващи различни усещания, но и средство за организиране на графичното пространство и неговите компоненти.

Асиметрична структура

12.Уеб дизайнът се базира на мрежа от клетки, които държат отделните елементи в ред. Един от начините за различно потребителско изживяване е тази мрежа да бъде разрушена за сметка на асиметрията, като се запази и съответното усещане за баланс. Със сигурност асиметричният дизайн ще бъде един от трендовете на 2020 година.

3D

13.Поддръжката на WebGL от съвременните браузъри отвори пътя на 3D в уеб. С високото ниво на реализъм и интерактивността, която позволява тази технология, сайтовете се превърнаха в средство за потребителско изживяване от нов тип. През 2020 година ще видим множество 3D проекти, а уеб дизайнът ще се отличава с още по-голяма креативност.

Движение, движение, движение

14."Статичният" дизайн отдавна се приема за отживелица, но през 2020 година движението в дизайна ще бъде по-завладяващо от всякога. То ангажира потребителя и му дава усещането за контрол. Независимо дали е интерактивно (в следствие на взаимодействие със самия дизайн) или пасивно (автономно, независимо), движението е важна част от потребителското изживяване.

Скролиране и интерактивност

15.Модата на сайтовете, които "разгръщат" своето съдържание при скролиране, ще продължи и през 2020 година. Те ще се отличават с още по-голяма интерактивност и смели дизайнерски решения, които превръщат потребителя в неизменна част от "сюжета" на отделните страници в опит да бъде задържано неговото внимание.

Разделяне на екранното съдържание

16.Разделете екрана на две, създайте смислова или визуална асиметрия, свържете двете зони с фокусен център (например Вашето лого) и ще получите завладяващ дизайн, който същевременно може да бъде и функционален. Това безспорно ще бъде една от тенденциите в уеб дизайна на 2020 година.

Емоционален дизайн

17.Ако преди години добрият уеб дизайн се определяше от неговата ползваемост, то днес компаниите осъзнават необходимостта от емоционална връзка със своите клиенти. Затова и уеб дизайнерите през 2020 година ще бъдат фокусирани върху създаването на графични решения, които да въздействат емоционално.

Тъмната страна на нещата

18.Едни от най-големите компании в областта на технологиите като Google и Apple предоставят в своите софтуерни продукти възможност на потребителя да избира между светъл и тъмен режим. Освен че намалява напрежението на очите и намалява разхода на енергия при мобилните устройства, тъмният уеб дизайн носи и неповторимо усещане за стил.

Предизвикателството на сгъваемите телефони и таблети

19.Първите сгъваеми устройства като Samsung Galaxy Fold 5G вече направиха своя дебют на пазара и поставиха нови предизвикателства пред уеб дизайнерите. Затова очаквам 2020 да бъде годината на революционни решения в уеб дизайна, които да предоставят уникално потребителско изживяване за потребителите на такъв тип устройства.

Персонализация и адаптивност

20.Компаниите все по-ясно отчитат факта, че техните клиенти имат различни естетически нагласи и различно разбиране за функционалност. Ето защо уеб дизайнът през 2020 година ще бъде под знака на клиентската песонализация , а понятието адаптивност ще бъде насочено не толкова към устройствата, а към техните притежатели.

свържете се
ОБАДЕТЕ СЕ или НИ ПИШЕТЕ
MAKE IT IN MOTION